Pages

Friday, August 19, 2011

Pulut Durian


Bahan-bahan

  • 1/2 kg beras pulut
  • 1 Biji kelapa. diperah ambil santannya.
  • Garam secukup rasa
  • Gula
  • 1 biji durian

  1. Tanak atau kukus beras pulut (ikut suka).
  2. Basuh beras pulut. Masukkan garam dan air secukupnya.
  3. Paras air adalah lebih sedikit dari paras menutupi beras pulut.
  4. Tanak pulut atau kukus seperti biasa.
  5. Perah santan daripada sebiji kelapa tadi, tidak perlu terlalu pekat (gunakan air yang telah dimasak).
  6. Masukkan garam secukup rasa ke dalam santan tadi.
  7. Kupas durian dan ambil isinya.
  8. Setelah siap semuanya, masukkan pulut, durian, dan sedikit gula kedalam pinggan, kemudian curahkan santan tadi ke atasnya.
  9. Sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment