Bahan bahan
- 500gm laksa , direbus selama lebih kurang 30 minit
- 1 biji timun, dihiris panjang2
- 1/2 biji nenas, di potong panjang2
- 2 tangkai daun selom, di hiris
- 2 helai daun salad, di hiris halus
- 8 biji cili padi, di hiris
- 3 biji cili merah, di hiris
- 5 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
- 4 biji limau kasturi-potong 2
- 1 bawang besar dimayang
- Bahan-bahan untuk kuah
- 8 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
- 5 keping asam keping
- 2 tangkai daun kesum
- 2 bunga kantan , dipotong 4
- Bahan kisar
- 8-10 cili kering atau cili boh
- 2.5cm belacan
- 3 biji bawang besar
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
- Isi ikan dikisar.
- Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment