Pages

Monday, August 8, 2011

Assam Laksa


Bahan bahan

  • 500gm laksa , direbus selama lebih kurang 30 minit
  • 1 biji timun, dihiris panjang2
  • 1/2 biji nenas, di potong panjang2
  • 2 tangkai daun selom, di hiris
  • 2 helai daun salad, di hiris halus
  • 8 biji cili padi, di hiris
  • 3 biji cili merah, di hiris
  • 5 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
  • 4 biji limau kasturi-potong 2
  • 1 bawang besar dimayang

  • Bahan-bahan untuk kuah
  • 8 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
  • 5 keping asam keping
  • 2 tangkai daun kesum
  • 2 bunga kantan , dipotong 4

  • Bahan kisar
  • 8-10 cili kering atau cili boh
  • 2.5cm belacan
  • 3 biji bawang besar
  • garam secukup rasa

Cara-cara


  1. Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
  2. Isi ikan dikisar.
  3. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment