Pages

Tuesday, November 9, 2010

Kari Udang Kacang Buncis


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 5 sudu besar minyak masak
  • 500 ml santan
  • 15 ekor udang harimau bersihkan udang tanpa membuang kulitnya
  • 2 sudu teh garam
  • 4 sudu besar rempah kari udang Adabi
  • 3 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 helai daun kari
    garam secukup rasa
  • 1/2 kg kacang buncis (dipotong serong)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak masak didalam periuk. Masukkan bawang besar , bawang putih , daun kari dan tumis sampai sedikit kegaringan dan masukkan rempah kari udang dan tumis lagi hingga ia terbit bau dan terbit minyak.
  2. Masukkan santan. Biar ia mendidih perlahan-lahan di atas api sederhana, selama 5minit.
  3. Masukkan udang , kacang buncis dan juga garam. Kacau hingga semua bahan masak.

No comments:

Post a Comment