Kari Udang Kacang Buncis
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 5 sudu besar minyak masak
- 500 ml santan
- 15 ekor udang harimau bersihkan udang tanpa membuang kulitnya
- 2 sudu teh garam
- 4 sudu besar rempah kari udang Adabi
- 3 biji bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih
- 2 helai daun kari
garam secukup rasa - 1/2 kg kacang buncis (dipotong serong)
Cara-cara
- Panaskan minyak masak didalam periuk. Masukkan bawang besar , bawang putih , daun kari dan tumis sampai sedikit kegaringan dan masukkan rempah kari udang dan tumis lagi hingga ia terbit bau dan terbit minyak.
- Masukkan santan. Biar ia mendidih perlahan-lahan di atas api sederhana, selama 5minit.
- Masukkan udang , kacang buncis dan juga garam. Kacau hingga semua bahan masak.
No comments:
Post a Comment