Bahan-bahan Cucur Udang
Udang basah (15 ekor dibuang kulit)
100 gram tepung gandum
125 ml - 130 ml air
1 biji telur
1 biji bawang besar ( dihiris)
daun kucai
sedikit taugeh
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Cara2:
Campurkan tepung, bawang besar, telur, udang, kucai, taugeh, serbuk kunyit , garam dan air. Bancuhan hendaklah tidak terlalu pekat atau cair.
Panaskan minyak penuh kedalam kuali. Goreng sehingga kekuningan dan angkat. Potong dan hidangkan kedalam pinggan.
Bahan-bahan Kuah Kacang
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 senduk cili kisar
3 batang serai (diketuk)
1 packet santan
Gula Melaka
Gula
Garam
1 kg Kacang tanah
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
- Kisar bawang besar, bawang putih dan halia.
- Tumis bahan yang dikisar ke dalam periuk. Untuk menumis, guna 3-4 sudu minyak masak.
- Masukkan cili kisar dan santan ke dalam periuk. Kacau hingga sekata.
- Goreng kacang tanah di atas kuali (tanpa minyak). Selepas masak, separuh daripadanya dikisar sehingga hancur dan separuh lagi dibiarkan separa hancur.
- Kemudian masukkan kacang yang telah dikisar dan gula Melaka ke dalam periuk.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Bila hampir masak, masukkan pula serai ke dalam periuk.
- Siap untuk dimakan bersama-sama dengan cucur udang.
No comments:
Post a Comment