Pages

Thursday, November 20, 2014

Ketam Masak Cili Telur




Bahan-bahan
1 kg ketam

Bahan Kisar
1 sudu kecil belacan
3 sudu besar cili kering
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

Bahan Dihiris
1 biji besar bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia (dimayang)

Lain2 Bahan
3 sudu besar butter
1 batang daun kari
2 batang serai
1 biji tomato- potong dadu
3 sudu besar Sos Cili Thai
4 sudu besar Sos Tiram
Air (rebusan ketam) secukupnya
2 biji telur dipukul sedikit
Gula dan garam secukupnya
Daun ketumbar atau hirisan kobis (hiasan)

Cara-caranya
Basuh ketam dan ketuk sikit bahagian sepitnya. Kukus atau rebus ketam dalam 5 minit atau sampai ketam bertukar warna. Panaskan kuali kemudian cairkan butter.
Tumis bahan hiris dan daun kari sampai naik bau. Kemudian baru tumis bahan kisar dan serai sehingga cili masak. Masukkan tomato, sos tiram , sos cili thai. Tambah air, garam dan gula secukupnya, biarkan mendidih sebentar. Masukkan ketam yg dah dikukus dan gaul rata tapi perlahan-lahan. Masukkan telur yg dipukul sedikit dan curah keliling atas ketam.Gaul rata dengan perlahan dan apabila nampak kuah menjadi pekat seperti yg dikehendaki bolehlah matikan api. Akhir sekali tabur daun ketumbar atau hirisan kobis apabila menghidang.

No comments:

Post a Comment