Pages

Tuesday, November 18, 2014

Bihun Goreng Singapore


Bahan-bahan

1 paket bihun - direndam
2 ketul dada ayam- dipotong kecil
10 ekor udang- dibuang kulit
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 batang lobak merah- dihiris memanjang
Kobis atau bunga kobis
1 sudu kecil lada putih
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar sos tiram
gula dan garam secukup rasa

Hiasan
1 biji telur- pukul telur dgn lada putih dan garam , digoreng dan hiris.
1 tangkai daun bawang- dihiris
4 cili api - dihiris halus
1 cili merah- dihiris

Cara-cara

Bihun direndam, Biarkan sehingga lembut dan ditoskan.
Kisar bawang putih dan bawang besar. Tumis bawang sehingga naik bau. Masukkan ayam yang dipotong kecil dan juga udang, biar sehingga masak. Masukkan perasa lada putih, lada hitam, sos tiram, gula dan garam. Kemudian masukkan bihun yang ditoskan tadi dan kacau sehingga rata. Masukkan lobak merah yang dihiris nipis bersama dengan bunga kobis tadi. Kacau sehingga masak. Taburkan hirisan telur dadar keatas bihun bersama2 dengan daun bawang dan cili.

No comments:

Post a Comment