Pages

Sunday, November 16, 2014

Ikan Keli Sambal


Bahan-bahan

5-6 ekor Ikan Keli yang telah disiang
200 gram tepung gandum
2 sudu besar asam jawa
10 sudu minyak masak
2 sudu besar serbuk kunyit
300 gram cili kering
1 sudu kecil belacan
3 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
1 inci halia
1 batang serai. diketuk
3 biji air limau nipis
garam dan gula secukup rasa
Daun bawang, hiris halus

Cara Penyediaan
Ikan keli di salutkan dengan tepung gandum atau asam jawa untuk menghilangkan lendir. Bilas dengan air paip. Lumurkan ikan keli dengan kunyit dan garam..Masukkan minyak kedalam kuali, setelah minyak panas Masukkan ikan keli dan goreng sehingga keemasan dan asingkan. Kisarkan bawang putih, bawang besar, halia, belacan, air limau nipis dan cili kering.. Masukkan minyak, setelah panas masukkan cili yang telah dikisar dan batang serai.Setelah sambal kelihatan terbit minyaknya , masukkan garam dan gula secukup rasa ,Kemudian tuangkan sambal tadi keatas ikan keli yang sudah digoreng tadi. Tabur daun bawang. Sedia untuk di hidang dan selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment