Pages

Tuesday, July 5, 2011

Bayam Tumis Air


BAHAN-BAHAN:

  • 250 gm sayur bayam
  • 2 ulas bawang merah ( dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 biji cili merah ( dihiris )
  • 1 cawan air
  • 60 gm ikan bilis
  • 1 sudu besar minyak
  • garam, lada putih dan serbuk perasa


CARA MEMASAK :

Petik daun bayam dari batangnya. Buangkan akar dan batangnya yang keras. Cuci dan toskan sayur itu. Panaskan minyak dan masukkan bawang merah, bawang putih ,ikan bilis dan cili merah .Gorengkan selama 2 minit, kecilkan api. Masukkan air, lada dan serbuk perasa secukup rasa. Didihkan perlahan-lahan dengan bertutup untuk selama 1-2 minit lagi. Masukkan daun bayam dan padamkan apinya. Tutup periuknya dan biarkan sayurnya masak dalam wap selama 1-2 minit. Isikan ke dalam mangkuk dan hidangkan dengan segera.


No comments:

Post a Comment