Pages

Thursday, October 17, 2013

Kerabu Pucuk Paku


BAHAN-BAHAN:

2 ikat pucuk paku - dipotong dan dicelur
30gm udang kering
3 biji cili merah
½ biji kerisik
2 ulas bawang merah
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
2 sudu makan pati santan
Air Limau secukupnya
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan pucuk paku dan celurkan sehingga masak. Ketepikan.
2. Kisar halus cili merah, bawang merah , udang kering dan belacan bersama kerisik.
3. Setelah itu masukkan pucuk paku yang telah dicelur tadi.
4. Perahkan air limau secukupnya serta masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kemudian tuangkan pati santan sambil gaul rata.
6. Akhir sekali, taburkan bawang besar dan cili yang telah dihiris.

No comments:

Post a Comment