Pages

Sunday, November 10, 2013

Kari Ikan Tenggiri



Bahan-bahan

600 gram ikan tenggiri-dipotong nipis
1 inci halia *
4 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih* (semua bahan bertanda * ditumbuk)
2 tangkai daun kari
sedikit rempah tumis (halba campur)
1 mangkuk kacang bendi
1 biji tomato
1 mangkuk air asam jawa
santan (1 biji kelapa)
garam
80 gram rempah kari ikan adabi atau babas
4 sudu besar minyak untuk menumis

Cara-cara

Panaskan minyak, masukkan rempah tumis, daun kari dan semua bahan tumbuk.Bila semua sudah naik bau, masukkan rempah kari dan sedikit air. Biarkan garing (naik minyak) Masukkan lagi sedikit air dan juga santan. Masukkan ikan. Biarkan seketika dan masukkan air asam jawa.Jangan lupa masukkan garam dan bendi. Biarkan mendidih lagi. Bila ikan dah masak, masukkan tomato sebelum ditutup api.

No comments:

Post a Comment