Bahan-bahan
Sup Ayam(direbus)
- 1 ekor ayam dipotong 12
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 bungkus sup bunjut
- 1 biji bawang besar, dihiris
- 1 sudu besar perasa knor
- sedikit garam
- lebihan air rebusan ayam
- 1 biji bawang besar kisar
- 3 biji ubi kentang, dipotong 4
- garam
- daun sup dan daun bawang yang dihiris.
Untuk Perap Ayam
- Ayam yang direbus
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar kicap masin
- 1 sudu kecil lada sulah
- 1 sudu kecil lada hitam
- 1 sudu besar madu
- lebihan air rebusan ayam
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar kicap masin
- 1 sudu kecil lada sulah
- 1 sudu kecil lada hitam
- 1 sudu kecil madu
Untuk nasi
- 5 cawan beras
- 3 sudu besar butter
- 1 cm halia, ditumbuk
- 4 ulas bawang putih , ditumbuk
- air rebusan ayam tadi secukupnya
- sedikit garam.
- 5 biji cili merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu teh cuka, garam, gula
- 1/2 cawan air
Cara-cara
- Ayam dibersihkan dan direbus seperti ramuan sup ayam di atas sehingga ayam separuh empuk.
- Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15 min. Bakar ayam dalam oven selama 20 min.
- Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
- Untuk sos, kisarkan semua bahan diatas. Dimasak selama 5 min.
- Untuk sup, air rebusan ayam didihkan bersama ubi kentang, bawang besar, garam, daun bawang dan daun sup tadi.
- Sos kicap boleh di gunakan air dari ayam yang diperap tadi atau di buat semula seperti sos kicap di atas.
No comments:
Post a Comment