Pages

Thursday, June 4, 2015

ROTI JALA



Bahan bahan:

3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar ( air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning atau kunyit dan pewarna biru

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati dan tapis. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus di angkat dan digulung. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah kari daging atau kari ayam..Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment