Pages

Thursday, June 4, 2015

LALA TOMYAM


Bahan-bahan

Sekilo lala (basuh dan toskan)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
sedikit halia
1 sudu besar cili giling
sekeping asam gelugur
2 batang serai
1 biji tomato (dipotong 4)
3 helai daun limau purut
Gula/perasa dan garam
daun ketumbar dan daun bawang (hiasan)

Cara-cara
1.Bawang merah, putih dan halia diblender dan ditumis dalam minyak yang panas dan biar seketika.
2. Masukkan cili giling dan biar naik bau kemudian masukkan daun limau purut dan serai dan asam keping tadi.Kacau seketika dan seterusnya masukkan air , tomato dan juga lala yang telah ditoskan. Masukan bahan perasa dan sedikit garam.Biar mendidih dan kulit lala terbuka(jangan dikacau sangat..isinya mudah terkeluar)

No comments:

Post a Comment