Pages

Tuesday, November 25, 2014

ROTI BOOM



Bahan-bahan

1 kg tepung
2 1/2 cawan air (anggaran)
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar susu pekat
2 sudu besar gula
1 biji telur
1 sudu besar garam

Cara-Cara

Sediakan bekas masukkan air, gula, susu, garam, telur dan majerin kacau hingga sebati. Masukkan bancuhan air ke dalam tepung dan uli sehingga menjadi doh. Uli selama 20 minit dan rehatkan doh. Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sehingga habis dan sapukan tiap-tiap doh dengan majerin. Perap doh dalam beberapa jam atau semalaman dan bolehlah ditebar. Ambil doh dan penyekkan besar dan rehatkan selama 10 minit. Kemudian barulah ditebar di atas dulang sehingga nipis. Panaskan kuali leper bubuh minyak sedikit, letak roti boom dan balikkan. Apabila sudah masak angkat dan bolehlah dihidang bersama kuah kari, kuah dhal dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment