Pages

Sunday, December 15, 2013

Rendang Kerang Pucuk Paku


Bahan-bahan

Bahan A:
2 ikat (420 gm) pucuk paku tanpa tangkai, cuci dan toskan
2kg kerang (direbus dan di keluarkan isinya)
2 sudu besar kerisik

Bahan B:
2 cawan santan kotak - kalau guna santan segar lebih sedap, kuantiti boleh tambah ikut citarasa sebab kalau banyak santan, lagi pekat kuahnya
3 batang serai, dititik
½ sudu teh kunyit serbuk - jika guna kunyit hidup, kisar sekali dengan Bahan C
2 sudu teh garam – ikut selera
2 ikat daun kunyit - di hiris halus
2 helai daun limau purut

Bahan C:
6-7 ulas (100 gm) bawang merah
2 inci lengkuas
2 inci halia
1 genggam (50 gm)  cilipadi

Cara-cara


Tumbuk/Kisar C.
Satukan B dan C dalam kuali, masak hingga hampir kering, rasa garam(sesedap rasa).Masukkan kerisik, kerang & pucuk paku dan masak hingga kering atau biarkan berkuah sedikit (ikut selera) dan dikacau selalu.Bila siap, hidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment